Welke hoek begin je met behangen? Tips voor een goed begin.

Welke hoek begin je met behangen?

De keuze van de hoek waar je begint met behangen hangt af van een paar factoren. Hier zijn enkele richtlijnen om te bepalen vanuit welke hoek je het beste kunt beginnen:

  1. Kamerindeling en lichtinval: Het is gebruikelijk om te beginnen in de hoek die het minst zichtbaar is wanneer je de kamer binnenkomt. Dit helpt om eventuele onvolkomenheden in het behangen minder opvallend te maken. Bovendien is het een goed idee om te beginnen in de hoek waar het meeste natuurlijke licht binnenkomt. Dit voorkomt dat naden schaduwen werpen die meer zichtbaar zouden zijn als je tegen het licht in werkt.
  2. De eerste baan: Zoals eerder vermeld, gebruik je een waterpas of laserwaterpas om een loodlijn te tekenen vanaf de hoek waar je begint. Dit is je leidraad voor het recht hangen van de eerste baan behang. Je kunt alleen behangen op een egale ondergrond. Mocht je muur niet vlak zijn dan moet je een stukadoor zoeken.
  3. Patronen en motieven: Als je behang met een groot, opvallend patroon gebruikt, begin dan in het midden van een focusmuur, zoals achter een bed of boven een bank. Vanaf daar werk je naar buiten richting de hoeken van de kamer. Dit zorgt ervoor dat het patroon centraal en symmetrisch wordt geplaatst waar het het meest zichtbaar is. Je kunt er gipsplaten strak mee afwerken.
  4. Deuren en ramen: Als er veel deuren of ramen in een kamer zijn, kan het soms handiger zijn om vanaf een deur of raam te beginnen en van daaruit verder te werken. Dit kan helpen om het snijden van het behang rondom deze openingen te vereenvoudigen. Vergeet niet de ramen dicht te houden.

Over het algemeen is het belangrijk om een startpunt te kiezen dat het werk vergemakkelijkt en het uiteindelijke resultaat er zo net mogelijk uit laat zien. 

Denk goed na over het patroon, de kamerindeling en waar de eerste baan het minst zal opvallen.

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Scroll naar boven