Hoe plak je de eerste baan behang? Handige uitleg voor beginners.

Hoe plak je de eerste baan behang?

Als je wilt beginnen met behangen, is het belangrijk om te weten hoe je de eerste baan behang correct aanbrengt. 

Hier is een stap-voor-stap uitleg:

  1. Voorbereiding van de muur: Zorg ervoor dat de muur schoon, droog en glad is. Verwijder oude behangresten en repareer eventuele scheuren of gaten. Als de muur erg ongelijk is, kan het verstandig zijn om de muur eerst te egaliseren met een voorstrijkmiddel of een dunne laag plamuur.

  2. Meten: Meet de hoogte van de muur en voeg hier ongeveer 10 cm aan toe voor het geval dat de muur niet helemaal recht loopt. Snijd de eerste baan glasvezel behang op deze lengte af.

  3. Loodlijn: Gebruik een waterpas of een laserwaterpas om een verticale lijn te trekken vanaf de plek waar je de eerste baan wilt plakken. Dit is vooral belangrijk bij behang met een patroon dat recht moet hangen. Zo kun je zien uit welke hoek je moet behangen.

  4. Behanglijm aanbrengen: Breng een gelijkmatige laag behanglijm aan op de muur waar de eerste baan zal komen. Gebruik een kwast of roller voor de randen en hoeken voor een nauwkeurige applicatie.

  5. Het behang aanbrengen: Lijn het behang uit met de getrokken loodlijn en begin bovenaan de muur. Laat ongeveer 5 cm behang overlappen met het plafond. Strijk het vliesbehang glad met een behangspatel of een zachte borstel om luchtbellen en vouwen te verwijderen.

  6. Afsnijden: Snijd het overtollige behang bij het plafond en de vloer af met een scherp mes. Gebruik een liniaal of rechte lat als geleider om een rechte snede te krijgen.

  7. Aanpassingen: Controleer of het behang perfect verticaal en glad is. Pas het zo nodig aan voordat de lijm droogt.

Door nauwkeurig te werk te gaan bij het plaatsen van de eerste baan behang, zorg je voor een goed uitgangspunt voor het verdere behangwerk. 

Elk volgend stuk zal makkelijker te plaatsen zijn als de eerste baan recht en goed geplakt is. Uiteraard kun je ook onze behanger inhuren om je te helpen!

Vragen of snel contact? Bel ons: 030-2072024

Scroll naar boven